Budapest XXII. Kerületi Bartók Béla Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola
1225 Budapest, Bartók Béla út 6.; OM: 035193

Iskolaegészségügy

Iskolánk orvosa: Dr. Kincses Anita

/Rendel: XXII. Batthyány u. 10.b/

Rendelése az iskolában: szerda délelőtt 10-13-ig

 

Iskolánk védőnője: Pelle Ildikó

Fogadó órája: szerda 12-14 óráig

Rendelése iskolánkban: hétfő 8-16:30-ig

szerda 8-16:30-ig

 


 

 

A szűrővizsgálatok rendjéről

Páratlan évfolyam:

A közoktatásról szóló 1993. évi törvény biztosítja az oktatási intézményekben a tanulók ingyenes egészségügyi ellátáshoz való jogát. Az ellátás megszervezése és feltételeinek biztosítása az intézmény fenntartójának (működtetőjének) feladata. Az egészségügyi ellátás az oktatási intézmény orvosának és védőnőjének közös munkája,melyet az Iskolaegészségügyi Szolgálat keretében végeznek, a 51/1997.(XII.18.) NM. rendeletnek megfelelően. Az Önök páratlan évfolyamú osztályba járó gyermeke az elkövetkezendő tanévben az alábbi - rendeletekben, módszertani, szakmai irányelvekben meghatározott - egészségügyi vizsgálatokon, szűréseken vesz részt:

 • kórelőzmény és családi anamnézis felvétele, /anamnesztikus lap/
 • teljes fizikális vizsgálat,
 • vérnyomásmérés,
 • testi fejlettség mérése,
 • mozgásszervek vizsgálata,
 • gyermekfogászati szűrővizsgálat,/gyermek fogorvos végzi/
 • általános személyi higiéne szűrése,/ különös tekintettel a fejtetűre!!/,
 • 7. osztályban Hepatitis B oltás / a további tájékoztató az oltás címszó alatt/.
 • 7. osztályban a lányoknak választható a HPV elleni oltás

A további vizsgálatok szükségességéről tájékoztatást kapnak. A vizsgálat, szűrés helyszíne az iskola!!A18/1998. NM. rendelet 5. § /5/ bek. és a 14. § /1/ bek. alapján a gyermek 6 éves koráig beadott védőoltásait - oltási könyv bemutatásával - az iskola orvosa felé igazolni kell!

 

Páros évfolyam:

 

 Az Önök páros évfolyamba járó gyermeke az elkövetkezendő tanévben az alábbi - rendeletekben, módszertani, szakmai irányelvekben meghatározott - egészségügyi vizsgálatokon, szűréseken vesz részt:

 • kórelőzmény és családi anamnézis ismételt felvétele /anamnesztikus lap/,
 • teljes fizikális vizsgálat,
 • védőoltások /MMR, DTap/ csak 6. osztályban,
 • vérnyomásmérés,
 • érzékszervek szűrővizsgálata /látás, hallás/, színlátás csak 6. osztályban kötelező vizsgálat,
 • pajzsmirigy tapintásos szűrővizsgálata /4. osztálytól/,
 • testi fejlettség mérése,
 • mozgásszervek vizsgálata,
 • gyermekfogászati szűrővizsgálat, /gyermek fogorvos végzi/
 • általános személyi higiéne szűrése, / különös tekintettel a fejtetűre!!/.

A vizsgálatok eredményéről, további vizsgálatok szükségességéről tájékoztatást kapnak. Ez csak akkor működik hatékonyan, ha szakorvosi vizsgálatokra elviszik gyermeküket és az eredményt vissza is küldik nekünk! Például egy jó szemüveg, amivel lát a gyermek, a tanulmányi eredményét és persze a közérzetét is nagymértékben javítja. A vizsgálat, szűrés helyszíne az iskola!! A18/1998. NM. rendelet 5. § /5/ bek. és a 14. § /1/ bek. alapján a gyermek 6 éves koráig beadott védőoltásait - oltási könyv bemutatásával - az iskola orvosa felé igazolni kell. Az első vizsgálatok szeptemberben kezdődnek az oltásokkal egybekötve, tehát a 6. és a 7. osztályosokkal kezdjük. Októbertől folytatjuk az első, majd a második osztályosokkal. A 8. osztályosokat januárban fogjuk szűrni a beiskolázás és a pályaalkalmasság miatt. Az orvosi vizsgálatok ettől eltérhetnek.

 


 

  

OLTÁSOK RENDJE: 

6. osztályosok

Morbilli-Mumps-Rubeola 

Gyermeke szeptember folyamán MMRwaxPro védőoltást fog kapni. Ez egy ismétlő oltás kanyaró, mumpsz, rózsahimlő ellen. Az injekciót bőr alá, nem izomba adja az orvos, ezért ez nem fáj, de a helye esetleg bepirosodhat. Vizes ruhát lehet rá tenni, de a nélkül is hamar elmúlik. Nagyon ritkán előfordul, hogy a gyengített kórokozók hatására az immunrendszer nemcsak ellenanyag termeléssel válaszol, hanem a betegség enyhe tünetei jelentkeznek 1-2 hét múlva - ennyi a betegségek lappangási ideje. Tehát ne ijedjen meg, ha gyermekén 1-2 hét múlva kiütések jelennek meg, vagy a fül alatti mirigy megduzzad, esetleg hőemelkedés jelentkezik. Ezek a tünetek néhány nap alatt elmúlnak, nem fordulhat elő szövődmény, mint régen, mikor élő vírusokkal betegedtünk meg. 200-300 gyermek közül 1-nél jelentkezhetnek ezek az enyhe tünetek.

Oltási könyveket kérünk, amelyeket az októberi oltás után, az osztályfőnökök segítségével fognak visszakapni. Az oltást a gyermekorvos adja be. Lázas gyermeknek nem ajánlott az oltás!  Nagyobb műtét előtt, után 4 héttel oltás nem adható, ezt kérem jelezni. Az oltások idejéről írásban is fognak tájékoztatást kapni, amelyet az ellenőrzőbe teszünk be.

Diftéria - Tetanus – Pertussis/DTap-Boostrix/ 

Gyermeke előreláthatólag október folyamán /külön kapnak még erről tájékoztatást/ DTap védőoltást fog kapni. Ez a torokgyík - tetanusz-szamárköhögés elleni emlékeztető oltás, csecsemő, és 6 éves korban is ilyet kapott gyermeke.  Ha az oltás helye bepirosodik, lehet rá hideg vizes ruhát tenni. Előfordulhat hőemelkedés, láz, 2-3 nap alatt az oltási reakciók megszűnnek. Hőemelkedés esetén nem szükséges, de láz esetén (38°C felett) a máskor is használatos lázcsillapító adható. Pl: Algopyrin, Paracetamol, Epherelgam, Panadol, Algoflex, Nurophen 1 tabletta /12 év alatt fél tbl./. Az oltást a gyermekorvos adja a felkar izomzatába.

Ha a gyermek Tetanus oltást kapott az előzőekben, akkor esetleg lehet 3 hónap várakozási idő a két oltás között, de nem feltétlenül szükséges. Nem adható az oltás nagyobb műtét előtt és után 1 hónappal, illetve lázas gyermek sem oltható. Kérem, ezeket jelezze!

Szükség esetén kérdésével forduljon hozzám, Pelle Ildikó iskolavédőnőhöz!

Elérhető vagyok hétfőn-szerdán az iskolában, illetve a következő telefonszámon:

06-20/509-3927

7. osztályosok

Hepatitis B oltás 

Gyermeke szeptember folyamán Hepatitis B oltást fog kapni. A Hepatitis-B vírus fertőző májgyulladást okoz, a vírushordozók10%-ánál maradandó májkárosodás, egyes esetekben májrák is kialakulhat. A vírus anyáról magzatára, fertőzött vérrel és szexuális úton terjed. A védőoltást szeptemberben, majd az ismétlő oltást márciusban kapják a gyerekek. Az oltásnak gyakorlatban nincsenek mellékhatásai. Ritkán bőrpír alakulhat ki az oltás helyén, lehet rátenni hideg vizes borogatást. Aki már megkapta valamikor a sorozatot, annak egy emlékeztetőoltás nem árt, de a legújabb kutatások szerint mindkét oltást jó ha megkapja, mert sok esetben az évek folyamán az ellenanyagszint jelentősen csökken.

Az oltást a gyermekorvos fogja adni a gyermek felkarjának izomzatába. Lázas gyermek nem kaphat oltást! Nagyobb műtét előtt, után 4 héttel oltás nem adható, ezt kérem jelezni. Oltási könyveket kérünk!

Aki a kijelölt időpontokban nem kapja meg az oltásokat, semmi baj nem történik, mert pótoltások mindig vannak.

Szükség esetén kérdésével forduljon hozzám, Pelle Ildikó iskolavédőnőhöz! Elérhető vagyok hétfőn-szerdán az iskolában, illetve a következő telefonszámon: 06-20/509-3927.

 

Lányoknak választható a HPV elleni oltás: Cervarix

Ezt az oltás a humán papilloma vírus ellen kapják, amelynek sok típusa van de a 16-os és a 18-as típusok okozzák a méhnyakrák 70 százalékát, amelyek ellen ez az oltás védettséget ad! Természetesen a rendszeres nőgyógyászati szűrővizsgálattal és az oltással együtt lehet hatékonyan a méhnyakrákot megelőzni. Az oltás ingyenes!

Szeptember elején megkapják az erről szóló tájékoztatást és a nyilatkozatot, amelynek visszaküldésére sajnos elég rövid az idő, kérjük erre figyeljenek! Az oltás októberben és áprilisban történik. Mellékhatása nem szokott lenni, esetleg fejfájás tapasztalható és helyi reakció előfordulhat /pl. bőrpír/.

Az oltás beadását az iskola gyermekorvosa végzi a felkar izomzatába, és a dokumentálása az oltási könyvben történik.

Az oltásokról tájékozódni lehet az ÁNTSZ hivatalos oldalán és az általa kiadott védőoltásokról szóló EPINFÓBAN. /WWW.antsz.hu, www.epinfo.hu/

 

 


 

Tájékoztató a fejtetvességről

Kedves Szülők!

 

Szeretnék segíteni egy- két fontos információval a fejtetvességről, hogy biztosan elkerülhető legyen ez a probléma, habár az iskolánkban nem nagyon jellemző, de a legjobb helyen és a legtisztább hajban is előfordulhat. Nem szégyen, csak kellemetlen a gyermeknek és az osztályközösségnek is!

A fejtetvesség előfordulása évről évre visszatérő jelenség a gyermekközösségekben, iskolákban, elsősorban az általános iskolákban, de esetenként az óvodákban és bölcsődékben is.

A fejtetű jellemzői

A fejtetű (Pediculus humanus capitis) 3-4 mm nagyságú rovar, amely színét a haj színének megfelelően változtatja, ovális alakú petéit – amelyet serkének nevezünk – erős cement anyaggal szorosan a hajszálak tövéhez ragasztja. A legtöbb serke rendszerint a halánték – és a tarkótájon található. A serke a hajszál növekedésével a hajas fejbőrtől eltávolodik, elhelyezkedéséből tehát a tetvesség időpontjára következtethetünk. A serkéből a tetvek 7-8 nap alatt kelnek ki. Általában egy-egy fejen – ha csak nem nagyon elhanyagolt – ritkán van 5-10 tetűnél több. Kizárólag az ember vérét szívja, naponta 6-12 alkalommal. Az éhezést rosszul tűri. Ártalmuk elsősorban a viszketés és vakarózás, amely felsebzi a bőrt és ennek következtében másodlagos bőrgyulladás alakulhat ki. A fejtetű fertőző betegséget nem terjeszt.

Terjedésük

A fejtetű közvetlen érintkezés útján terjed, leggyakrabban úgy, hogy játék közben a gyerekek feje egymáshoz ér. Közös használati tárgyakkal – pl. sapkacserével, fésűvel – átvihető egyik személyről a másikra. A gyermekektől fertőződhetnek aztán a szülők, testvérek és egyéb családtagok, akik a fejtetűt továbbadhatják.

Felderítésük

Fejtetvességre utaló gyanú esetén a hajat lazán szét kell választani. Elsősorban a fülek melletti, illetve mögötti területet kell gondosan megvizsgálni. Mivel a tetvek fény elől gyorsan menekülnek, ezért főleg a serkéket kell keresni. A serke és az élő tetű a barna és a fekete hajban szabad szemmel is könnyen észrevehető, a világos hajúaknál azonban már fokozottabb figyelem szükséges. A korpától való elkülönítés sok esetben igen nehéz lehet. A serke a két köröm között összenyomva pattanó hangot ad, míg a kikelteknél vagy az elpusztultaknál ez már nem tapasztalható. A fejtetvesség vizsgálatát kézi nagyító használata megkönnyíti.

Irtásuk

Elölésük aránylag egyszerű. A gyógyszertárakban beszerezhető tetűirtószerek (NITTYFOR, PEDEX EXTRA ,NIX, HEDRIN, PARASIDOSE, PARANIT stb.) a tetveket és a serkéket rövid időn belül biztosan elpusztítják!

A kezelést – a tetűirtószerhez mellékelt használati utasítás előírásai szerint (!) – gondosan el kell elvégezni. A hajas fejbőrt és a hajat a hajszesszel alaposan át kell nedvesíteni, majd be kell dörzsölni. Ezután meg kell várni, amíg a hajszesz a hajra rászárad. (Ez az idő a felvitt mennyiségtől függően: 5-15 perc.) Ügyelni kell arra, hogy a tetűirtószer ne kerüljön a szembe, mert kötőhártya-gyulladást okozhat. A gyermek csukott szemét vattával kell védeni. Kisebesedett bőrfelületre nem szabad alkalmazni. A készítmények tetűirtó hatásukat a következő hajmosásig (akár néhány hétig!) megőrzik és a hajra rákerülő fejtetveket még azok megtelepedése, elszaporodása előtt biztosan elpusztítják.

A tetűirtószeres kezeléstől elpusztult serkéket a gyermek hajáról el kell távolítani. Ugyanis a serkementesség jelzi, hogy a kezelés szakszerűen történt. Mivel a serkék a hajszálakhoz cementszerű anyaggal rögzülnek, az elpusztult serkék eltávolítása gyakran nem könnyű. A serkék a hajszálról ecetbe mártott sűrű fogazatú fésűvel, két körmünk közé fogva, esetleg csipesszel történő lehúzással, vagy egyszerűen a hajszál levágásával távolíthatók el.

Fontos a hajjal érintkező ruhaneműt kifertőtleníteni: amit lehet kifőzünk fazékban forrástól számított kb. 10 percig vagy automata  mosógép főzőprogramján. Száradás után amit lehet kivasalunk pl. ágynemű. Amit nem tudunk kifőzni, kivasalni, azt célszerű műanyag zacskóba kötni, ahol a kikelt serkék 2 hét alatt éhen halnak – pl. sapka, a kabát kapucnija, sál. 2 hét elteltével az így tárolt ruhákat elég a szokásos módon kimosni. A fésűt is érdemes SZERes vízben kiáztatni, alaposan megtisztítani. Nem megfelelő fertőtlenítés tetű esetén a hypó, ugyanis a serkék vastag kitinpáncélját a hypó nem oldja. Ez a kis ÁTOK –20 és +80 °C között jól érzi magát, életképes marad, csak a speciális tetűirtók és a nagy 80°C fölötti hő pusztítja el.

 

Megelőzésük

Ennek egyik leghatékonyabb tényezője a szülői gondoskodás!

Vegyük figyelembe, hogy személyes tapasztalataink hiánya miatt gyakran magunk sem vesszük észre, ha a gyermek az óvodából, az iskolából vagy a nyári táborból tetvesen érkezik vissza, ezért a közösségbe tetvesen engedjük el.

Ha viszont nem figyelünk fel arra, hogy gyermekünk (különösen a füle körül) gyakran vakarja a fejét, otthon nem fordítunk kellő gondot a rendszeres hajápolásra, a hajmosásra és fésülésre, úgy a hajra került fejtetű könnyen és gyorsan elszaporodhat.

Ezért a gyermek tisztálkodásának, fésülködésének rendszeres ellenőrzése nagyon fontos. Időről időre vizsgáljuk át a gyermek haját, nincs-e benne élő tetű vagy serke.

 

Ha gyermekünk olyan közösségbe járna, ahol fejtetvességről hallunk, a NITTYFOR vagy PEDEX/és az újabb szerek/ tetűirtó hajszesznek a fejmosás utáni alkalmazása biztosan meggátolja a hívatlan vendégek gyermekünk hajában történő megjelenését és a következő hajmosásig biztosítja a tetűmentességet. A NIX hajöblítő igaz, hogy drága, de heti hajmosások ellenére is 1 kezeléssel 6 hétig védi a hajat! Téves az a nézet, hogy hajmosás után a haj szélét, a fül mögötti részt bekenve tetűirtóval nem megy bele a tetű. Akkor véd a szer, ha az egész hajas fejbőr végig van itatva a hajszesszel. 1 flakon SZER 1 gyermek egyszeri kezelésére elég általában, esetleg kisebb gyermek, rövid haj esetén elég a flakon fele. Jól meg kell gondolni, érdemes spórolni a tetűirtóval? Hiszen nem megfelelő kezelés esetén nem irtjuk ki rendesen a tetűt, marad 1-2 serke, az 1 héten belül kikel, kezdhetjük az egészet újra… A drága időnk és a nyugalmunk érdekében szerintem ezzel nem célszerű spórolni. De aki egész tanévben ellenőrzésre akar járni, az nyugodtan spóroljon, az iskolavédőnő ha kell minden héten megnézi gyermeke haját. Vannak már megelőző szerek spray formájában, amelyet heti kétszer ráfújnak reggel  otthon a gyermek hajára, megvédi a az élősködőktől. 1 flakon akár 1 hónapig is kitart, nem károsítja a hajat, természetes anyagok vannak benne, nekünk jó illattal, de a kéretlen „barátainknak” már nem!

 

Téves az a hiedelem, hogy a tetvesség csak piszkos, elhanyagolt családokban fordul elő. Vegyük tudomásul, hogy a tetű „demokrata”! Nincs tekintettel korra, nemre, beosztásra, rangra és vagyonra, egyszerűen táplálékát, a vért keresi. Fejtetűvel tehát bárki fertőződhet, restellni csak azt kell, ha valaki eltetvesedik, mert ez azt jelenti, hogy nem törődött gyermeke gondozásával. Megkapni tehát nem szégyen, de eltitkolni, nem kezelni, továbbadni, és ezzel a közösséget veszélyeztetni nemcsak szégyen, hanem felelőtlenség is.

Gyermekközösségekben az iskola-egészségügyi hálózat (védőnő/orvos) szeptemberben, januárban és áprilisban – de fejtetvesség előfordulásakor soron kívül is – szűrővizsgálatot végeznek és ha tetves gyermeket találnak – bár ez elsődlegesen a szülők feladata (!) – szükség esetén azok kezeléseket is elvégzik. Ebben a munkában indokolt esetben az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat városi intézetei is közreműködnek.

Ha tetves gyermeket találnak, az óvónő, az osztályfőnök értesíti a szülőket.
A gyermek kezelése elsődlegesen a szülők feladata és kötelessége! A szülőnek a gyermeket addig kell hetente ellenőrzésre hordani az iskolavédőnőhöz, amíg 3 egymást követő alkalommal nincs serke sem a hajban, vagyis tetűmentes a gyermek!

Amennyiben az ellenőrző vizsgálatok során az iskola-egészségügyi hálózat gyermeke hajában ismételten tetűt vagy serkét talál, közegészségügyi érdekből a kiszűrt gyermeket az Állami Népegészségügyi Tisztiorvosi Szolgálatnak (ÁNTSZ) illetékes városi/fővárosi kerületi intézetének név szerint kötelesek jelenteni, amely gondoskodik a tetves gyermek környezetére (családtagjaira stb.) kiterjedő vizsgálatról és szükség esetén a tetves személy kezeléséről.

 

 

2016.12.01.                                                   Pelle Ildikó iskolavédőnő!